Wednesday, 24 October 2012

ALHAMDULILLAH

trial exam baru je habis....memang takut nak dapat result,takut fail.....paling takut subjek bussiness...serius memang tak bole bawak la subjek ni....asas pun aku tak ada...rela aku repeat paper ADDMATH,dari jawab paper bussiness...cikgu rizal pun kata markah bnyak yang teruk...tapi aku suprised gile,bile cikgu panggil nama aku markah paling tinggi dalam kelas untuk subjek business...memang tak sangka...walaupun just dapat 3.00 pointer,tapi aku bersyukur sangat,sebab subjek tu memang susah...TAHNIAH untuk kawan-kawan aku jugak,..Fazy & Eira,..pointer dorg pun tggi juga..pastu untuk subjek geografi pulak aku dapat juga 3.00 pointer...memeng bersyukur sangat...tak expert pun bole dapat macam tu,yang bestnye kawan baik aku pun same pointer ngan aku....tapi dalam hepy-hepy,aku sedih gak,kawan baik aku dah nak pergi temuduga untuk SPA,kos jururawat...sedih sangat,tapi ini tuk masa depan dia gak,aku doakan dia lulus temuduga tu,....tapi mesti tak best kalau dia tak ada tahun depan...cikgu geo dah rancang nak pergi Sabah sem 2 nanti,..sebahagian daripada praktikal kerja khusus kitaorang....apa-apa pun keputusan terletak kat tangan dia....

Thursday, 27 September 2012

SEPTEMBER!!!  SYOKNYE...

Apa ada dalam bulan ni?..perggh agak seronok jugak bulan ni,hilang la sikit rasa tension dan sedih.Bulan ni memang bizi sangat,penatnye..tapi syokkk..meh sini aku cerita sikit apa yang terjadi dalam bulan ni...

8.9.2012 :tarikh ni bertahkta pada hari sabtu,dimana hari aku kena ganti hari persekolahan,tetapi aku dan rakan2 kos geografi (6RK3) telah dibawa ke gua tempurung.Kami bukan sahaja belajar teori dalam kelas,tetapi kami juga praktis kan kos kami di luar.kami memang excited gile bila mula2 sampai,tetapi kegembiraan kami bertukar,mana taknye kami ambil pakej ke3,dimana kami akan melalui anak sungai dan tempat yg agak sempit,namun kami terpaksa tukar pakej ekoran hujan mulai turun,disebabkan bimbang air naik dan takut lemas..hehehe.Nak tak nak kami terpaksa ambil pakej 2,dimana kami hanya melalui jalan bertangga...tetapi jalan bertangga pun semput gak la nak naik...namun di gua tempurung kami dapat macam2 pengalaman dan info yg menarik...kami dapt belajar cara pembentukan stalamit dan stalatig...pembentukan batuan(geologi) akibat proses2 luluhawa,dimana adanaya proses larutan,chelasi,pengoksidaan...pembentukan gua akibat dari najis2 haiwan..pada hari ni jugak kami merancang utk ke tmn herba,tetapi tak kesampaian sbb masa kami kesuntukan...

17.9.2012 : tarikh ni paling istimewa,sebab tarikh ni merupakan hari lahir ibu aku..walaupun sambutan tak grand...tetapi tetap meriah....sayang ibu......

22.9.2012 : sekali lagi aku diberitahu tarikh ni aku terpaksa bersekolah,kerana cuti ganti...kami tetapi guru kelas kami memang sporting dan telah menyelamatkan kami...thanks SIR...hehehe..kami telah dibawa ke BUKIT KLEDANG...pengalaman yg sgt menarik,mula2 sampai memang excited gile,tetapi dah mula mendaki perhh perit....semputttt...perjalanan kami mengambil masa hampir 3jam utk sampai ke puncak dimana terletaknya pecawang dan ada air terjun....walaupun perit mendaki tetapi seronok....naik bukit syok jew...bila turun tak bole berhenti kotw....da macam kuda...huhuhu...tetapi paling menyeramkan time balik ada pulak GUARD yg menanti....seram kowt naseb baik tak dikejarnye.....hampeh punye KERA....!!!  penat
balik rumah terus mandi,pakai masker kopi,nak putihkan balik kulit la katakan...bngun tido punggung bengkak ...xbole bngun...sehari tak g sekolah...

29.9.2012 : hari bersejarah utk sekolah aku....pada tarikh ni sekolah aku ada mengadakan HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN...memang bizi sangat...cikgu pun xmasuk kelas sangat....walaupun aku tak terlibat,tetapi berdasarkan intai2 dr jauh memang penuh dgn protokol...mana tak nye RAJA MUDA PERAK,MENTERI BESAR pakat nak datng pulak....nampak memang grand...teringin nak menghadiri...

banyak juga kenangan bulan September ni....ada kenangan gembira ada juga yg sedihnye...tp buang yg keruh ambil yg jernih....lepas ni kembali fokus pada study...3.10.2012 ada trial exam...bulan november ada final exam(sem 1)...takuttt!!!! hope geng 6RK3 dpt pointer yg tinggi....

Sunday, 19 August 2012

AIR MATA SYAWAL

Hari ni 1syawal,bulan kemenangan tuk semua org islam setelah berpuasa 1bulan dlm bulan ramadhan....namun keriangan hari rayaku berubah.....semenjak dua menjak ni aku xtau knpa aku rasa seolah-olah die cube tuk elak dr aku...mulanye aku rase mungkin die bizi dgn keje2 assgment die,tapi ntahla hati aku rase macam aku ada buat salah yg besar kat die...
hari ni aku cube kol die berkali-kali,tp die langsung xangkat,mungkin die marah kat aku sbb 2kali die kol aku xangkat...tp aku bukan sengaja xangkat,bateri aku low,lgpun hari ni hari raye,aku bizi sgt,sampai xsempat cas fon......namun bukan hari ni aku rase die cube elakkan dr aku...kdg2 aku rase mrh jugak bile tngok pic die ngan pompuan lain,tp aku phm tu sume kwn die..tetapi kdg2 aku terfikir jugak mane ada laki yg sanggup menunggu pompuan yg jauh dr diri die,yg belum tentu jd hak die,...pepatah ada kata pasir dipantai un berubah,inikan manusia....
aku redha apa yg bakal mendatang...tp aku just mengharap kalo die xsudi,aku mintak die terus terang jew...tp selagi aku bole setia pada die,n sayang pd die...aku tunggu...tp aku terima apa un keputusan die....
tp aku harap ni sume hanyalh perasaan aku saje....
awk....i,m say sory if i make u feel sad,angry o not comfortable with me...

Saturday, 21 April 2012

FRIEND@BESTFRIEND@ASSISTANT@ADVISOR@,FAMILY...

mesti pelik kan tajuk ni....hahaha....dah bape minggu nadia tak bape sihat,sampai sekarang makin teruk,tapi apalah sangat tuhan nak uji,lagi sakit kita lagi banyak pahala yg dapat,jd nadia xda mood nx kongsi tips,just nak cite pengalaman yg nadia dapt pabila usia nadia 18tahun,sebelum terlambat nx cite,baik cite skunk...
hmmmm,nadia skunk tunngu panggilan tuk continue blajar,sementara tu nadia keje di kedai makn,...semenjak nadia keje nadia bnyk nadia bljar erti hidup,...ramai yg syg nadia rupanye walaupun xsampai 2bulan nadia keje at sane,nadia bahagia sangat sementara nadia masih hidup,korang sume nadia hargai,manalah tau tetibe ajal menjemput...waallahualam....
ok 1st,nadia nx cite pasai toke nadia,dye ni nadia da anggap mcm mak nadia,nadia pggl die CIK MA,die ni kalo msuk jgn lupe lirik gerenti menang mana xnye,baik lagu dr 50-an,60-an,70-an,80-an,90-an sampaila yg terkini sume die tau,kalo nadia sedih kira dia penghibur hati la....
2nd nadia ad penasihat peribadi,ad 2 org,sorg CIK WAN,sorg lg CIK WATI,dorg ni keje same nan nadia jugak,dorg ni paling rapat dgn nadia,segala masalah nadia,baik masalah keluarga,kawan atau rumahtangga,huhuhu dorg la penasihatnye...dorg care gile tentang nadia,da mcm mak bapak nadia,kalo tgn nadia terkena pisau cikit je,CIK WAN sanggup pergi guardian beli plaster satu kotak tuk nadia,bnyk an????mane tak nye hampir tiap2 hari tgn ni terhiris pisau,hehehe.die ni jugak penasihat kecantikan nadia bnyak barangan cosway yg dye jual kat nadia,ank dye LULU ZAHIRAH dan FIFI RAIHAN menjadi pembantu nadia dlm berfesyen,plik kan nama dorg, mana taknya,org SABAH BHA...CIK WATI pula akn sediakan makan minum nadia,sebap nadia selalu tak sempat makan,mane tak nye cikit2 NADIA....NADIA....NADIA.... tulah hari2 CIK MA  n org2 kat kedai tu pggl nadia.
3rd penasihat kewangan,ENCIK MURAD,dia ni keje di CIMB BANK,tiap2 hari mkn kat kedai,dan tiap2 hari tu jugak nasihatkan nadia tuk simpan duit,dan blaja tuk kumpul harta
4th penasihat gajet,EPY,die ni mekanikyg selalu dtg mkn jugak,die ni gile gajet,selalu nasihat nadia cara pembelian gajet,..
5th penasihat masakan,PAKCIK AZHAR,suami CIK MA,die ni memg teror masak,selalu gak la ajar nadia msk,tp bwu dpt bljar 5resipi je,sebab die sibuk xselalu ada kat kedai
6th penasihat roadblock....huhuhu abg polis ABG RAIHUL,die ni dari SABAH BHA juga,die bru kua lathan 5bulan,then kna transfer at perak,jd nadia pun berkawan la dgn die,bukan bercinta ek....huhuhu tp kalo jd pun ap salahnya org nsem,umur bru 24....uuuuiiiiiiii....tak bole tak bole tak bole.....oh tidak katakan tidak kpdnya...hahaha,die ni akan gtau tips cm ne nx lari dr polis kalo ada roadblock,bg yg xda lesen,ia sgt berguna....hahaha,...die juga akan bg tips kat nadia contoh2 polis yg xkan menahan kita kalo kita xda lesen,jadi kalo kita xda lesen mcm nadia,xpyah takot nx lari,tempuh je roadblock tu......baik kan die,bile nadia terdesak terpaksa bwk moto ke tempat keje,die akan mesej nadia,die akan bgitau jalan mana yg ad roadblock...sape2 nx 6be dye,cr dlm yellowpage ye.....huhuhu..

sebenarnya ramai lg penasihat nadia nak cite,tapi nadia da xlarat,nadia nx rehat,penat sgt rasenye...yg nadia cite ni sebahagian yg penting dalam hidup nadia,dorg bnyak mengajar nadia erti hidup,pengorbanan,masa,erti hidup bermasyarakat....nadia syg sumenye,kalo nadia da smbung blajr t,mesti nadia rindu sgt10......at korg sume.....korg la FRIEND@BESTFRIEND@ASSISTANT@ADVISOR@FAMILY

Saturday, 7 January 2012

PIKAT HATI LELAKI ADA CARANYA.....

Hmmm....hari ni hari yg sangat membosankan bg Mizz Lover,xtau la asal,duduk xkena,diri tak kena,baring xkena,ni je yg kena BERANGAN,huhuhuhu...........dlm bosan2 tu tetibe terpikir satu topik PIKAT HATI LELAKI ADA CARANYA,haa insan bergelar perempuan tu mesti tgh xcited nx bce yg selanjutnye kan...Jom jom jom kte bce HOT TIPS ni...hehehe

1.TERIMA SEADANYA
Terimalah sidia seadanya seperti mana korang mengenali sidia sebelum ni,yang penting buat korang adalah 'MENGENAI' lelaki bukannye 'MENGUBAH' lelaki.

2.PERSEFAHAMAN
Cuba fahami perangai sidia dan sesuaikan perangainya dgn dirimu,ni lbh baik dr korang nx mengubah dorg,asalkan perangai dorg tak bertentangan dgn agama..

3.BERUBAH UNTUK SATU PERUBAHAN
Korang tak mampu tuk mengubah lelaki apa yg korang bole lakukan adalah korang sendiri yg harus berubah dahulu,supaya dpt dijadikan contoh kpd buah hati korang.

4.MEMBERI DAN MENERIMA
Dalam situasi ni,terutama soal hati ni,korang kena lbh bnyak memberi dr menerima,agar sidia hargai setiap pemberian dr korang,..jgn korang bnyk menerima dan meminta,hal ni sebab lelaki skunk agak fobia dgn perkataan 'PISAU CUKUR'

5.SALING MEMPERCAYAI
Sekiranya korang tak mempercayai lelaki jgn harap lelaki akan mempercayai korang,..INGAT HIDUP NI MEMINTA PD YG ADA,MEMUJUK PD YG SAYANG...sekiranya korang yakin sidia mencintai korang,korang juga kena yakin kesetiaan dan kejujuran mereka....

6.AWASI SETIAP KRITIKAN YG DIBERIKAN
AWAS!!!Setiap kritikan adalah satu perangkap sebenarnya,ni bole menjadikan lelaki defensif dan akan sedaya upaya untuk mempertahankan diri dorang,hal ni kerana kritikan yg diberikan akan menjatuhkan maruah mereka,terutama yg mengkritik tu adalah taman wanita mereka...

Hmmm...tips ni bukan lah 100% nye betul,tetapi sebagai panduan meme bole digunakan,kpd perempuan2 mesti korang rasa ni agak sukar tuk korang lakukan tp,apa salahnya kalo korang korbankan sikit demi laki korang tu,huhuhu....